Wat is een kromme penis?

Kromming van de penis staat in de medische wereld bekend onder de naam ziekte van Peyronie of induratio penis plastica. Het is een regelmatige voorkomende aandoening, met name bij mannen van middelbare leeftijd.

Hoe herkent je het?
De ziekte van Peyronie openbaart zich met name tijdens de erectie. Bij geen enkele man is een penis in erectie recht, maar bij mannen met de ziekte van Peyronie is er sprake van een uitgesproken kromming. De kromming is meestal naar boven gericht, maar kan ook naar andere kanten gericht zijn. Aan de korte kant van de kromming zijn een of meerdere hardere zwellingen voelbaar. Deze kunnen pijnlijk zijn en zitten dus meestal aan de bovenzijde van de penis.
De kromming van de penis kan er toe leiden dat seksueel contact niet meer (lekker) mogelijk is. Dit is overigens maar bij een minderheid van de mannen het geval. Het kan voorkomen dat de zwellingen in de penis de bloedtoevoer naar de zwellichamen belemmeren. De penis wordt dan niet of maar gedeeltelijk stijf.

Hoe kan het dat mijn penis krom is?

De kromming van een penis wordt veroorzaakt door een zwelling. Hoe deze zwelling ontstaat, die uit bindweefsel bestaat, is helaas niet duidelijk. Mannen met een verhoogde bloeddruk die daarvoor medicijnen gebruiken, lijken een verhoogde kans te hebben. Daarnaast is gebleken dat mensen met de ziekte van Peyronie vaker ook de ziekte van Dupuytren hebben.

Geen ziekte van ziekte van Peyronie maar iets anders:
Je kan ook een knik hebben in je penis doordat er een keertje tegen aan
is getrapt of het op een andere manier gevoelig geraakt is. Dan is er
een beschadiging ontstaan in je penis, waardoor er littekenweefsel is
gevormd zodat het zwellen niet helemaal meer goed gaat.
Bij veel jongens is de penis sowieso niet helemaal kaarsrecht, hij wijkt
vaak in erectie wat af naar links of rechts en aan de basis, het deel
van de penis wat direct aan je lichaam vast zit, is er vaak sowieso een
knik.
Doet het echter zeer bij het vrijen of masturberen, dan is het raadzaam
om even naar de huisarts te gaan en te vragen wat hij er van denkt.